Hjelpesider – privatkonto
  • Startside
  • Betalinger og overføringer
  • Tvister og begrensninger
  • Min konto
  • Min e-lommebok
  • Pålogging og sikkerhet
  • Selgerverktøy

Hva er Venner og familie-betalingssvindel?

Mange svindlere ber nå om at betalinger sendes gjennom peer-to-peer (P2P) betalingstjenester.

Mange steder tilbyr PayPal et Venner og familie-alternativ for personlige betalinger mellom deg og venner og familie. Når du for eksempel sender penger i gave, deler en lunsjregning, betaler din andel av levekostnadene eller noe lignende. PayPal tilbyr også et Varer og tjenester-betalingsalternativ for kjøp av varer og tjenester fra selgere du kanskje ikke kjenner. Betalinger for varer og tjenester mottar PayPals kjøperbeskyttelse.

Kjøpssvindel

Hvis en selger oppfordrer deg til å sende en Venner og familie-betaling når du kjøper en vare eller tjeneste, bør du avslå. Det kan hende du har å gjøre med en svindler som vet at betalingen din ikke dekkes av kjøperbeskyttelsen vår hvis det er en Venner og familie-betaling.

Bedragerisvindel

Vær forsiktig med aktører som hevder å være fra offentlige etater eller anerkjente selskaper. De kan hevde at det er et problem med kontoen din eller at du skylder penger. For å løse dette problemet ber de deg om å sende en betaling og/eller oppgi personopplysninger.

Romantikksvindel

Falske profiler på datingapper eller sosiale medier som vekker en romantisk interesse, kan prøve å få din fortrolighet og tillit. Deretter dikter de opp en historie og ber om penger. Ikke tro det er virkelig.

Utpressingssvindel

Vær på vakt mot svindlere som hevder å ha kompromitterende bilder eller videoer av deg og truer med å dele dem med mindre du gir etter for kravet deres. Ikke betal utpresseren eller gi dem et mer intimt innhold.

Stopp all kommunikasjon med utpresseren helt. Blokker dem fra kommunikasjonskanalene dine. Rapporter dem til den sosiale medieplattformen, hvis aktuelt. Ta skjermbilder av kommunikasjonen og kontoene som er involvert, og behold dem som bevis. Ta også skjermbilder og lagre URL-adresse hvis innhold har blitt delt på nettet.

Personer som er berørt av denne typen oppførsel kan oppleve følelser av skam, angst eller isolasjon. Som et resultat kan de føle seg motvillige til å rapportere det eller søke støtte. I mange tilfeller kan denne oppførselen være en forbrytelse, og det er ressurser tilgjengelig. Betro deg til betrodde familiemedlemmer eller venner hvis det er mulig. Hvis du har blitt utsatt for seksuell utpressing, ber vi deg rapportere det til lokale myndigheter.

Investerings- og kryptovalutasvindel

Vurder nøye forespørsler som virker for gode til å være sanne, spesielt de som er relatert til investeringer og kryptovaluta. Løfter om høy avkastning og minimal risiko kan bety at du blir villedet. Vokt deg for komplekse investeringsstrategier og ulisensierte rådgivere. Se også våre retningslinjer for akseptabel bruk.

Eiendomssvindel

Svindlere har vært kjent for å lage falske utleieoppføringer og overbevise ofrene om å sende penger som et depositum for å sikre eiendommen. Vær oppmerksom på at fast eiendom, inkludert bolig og utleieeiendom, ikke kvalifiserer for kjøperbeskyttelsen vår.

Flere måter vi kan hjelpe deg på

Hvis du godtar informasjonskapsler, bruker vi dem til å forbedre og tilpasse opplevelsen din. Dette lar partnerne våre vise deg tilpassede PayPal-annonser når du besøker andre nettsteder. Administrer informasjonskapsler og finn ut mer