Hulp - Privérekening
  • Home
  • Betalingen en overboekingen
  • Geschillen en beperkingen
  • Mijn rekening
  • Mijn wallet
  • Inloggen en beveiliging
  • Tools voor verkopers

Wat zijn 'vrienden en familie'-betalingsscams?

Veel oplichters vragen nu om betalingen via peer-to-peer-betalingsdiensten (P2P).

Op veel locaties biedt PayPal de optie 'Vrienden en familie' voor privébetalingen tussen jou en je vrienden en familie. Bijvoorbeeld voor wanneer je geld als cadeau overmaakt, de rekening van een etentje deelt, jouw aandeel van de woonlasten betaalt of iets vergelijkbaars. PayPal biedt ook de betalingsoptie 'Goederen en services' voor de aankoop van goederen en services van verkopers die je misschien nog niet kent. Betalingen voor goederen en services worden gedekt door de PayPal Aankoopbescherming.

Aankoopfraude

Als een verkoper je aanmoedigt om een betaling voor vrienden en familie over te maken wanneer je een artikel of een service koopt, moet je dit weigeren. Je hebt mogelijk te maken met een oplichter die weet dat je betaling niet door onze Aankoopbescherming wordt gedekt als het om een betaling voor vrienden en familie gaat.

Identiteitsfraude

Wees op je hoede voor personen die beweren bij overheidsinstanties of gerenommeerde bedrijven te werken. Ze kunnen bijvoorbeeld beweren dat er een probleem is met je rekening of dat je geld verschuldigd bent. Ze vragen je om een betaling over te maken en/of persoonlijke gegevens te verstrekken om het probleem op te lossen.

Datingfraude

Nepprofielen op dating-apps of sociale media die je interesse wekken op romantisch gebied, kunnen proberen om je vertrouwen te winnen. Ze verzinnen dan een verhaal en vragen om geld. Verwar dat niet met de werkelijkheid.

Afpersing/chantage

Wees op je hoede voor oplichters die beweren compromitterende afbeeldingen of video's van jou te hebben en die dreigen deze te delen tenzij je toegeeft aan hun eisen. Betaal de afperser niet en deel niet nog meer gevoelige inhoud.

Stop alle communicatie met de afperser volledig. Blokkeer deze persoon in je communicatiekanalen. Rapporteer deze persoon aan het socialemediaplatform, indien van toepassing. Maak screenshots van de betreffende berichten en accounts om als bewijs te bewaren. Maak ook screenshots en sla de URL op als er online inhoud is gedeeld.

Mensen die door dit soort gedrag worden getroffen, kunnen zich beschaamd, angstig of alleen voelen. Als gevolg hiervan kunnen ze terughoudend zijn om dit te rapporteren of ondersteuning te zoeken. In veel gevallen wordt dit gedrag gezien als misdrijf en zijn er hulpmiddelen beschikbaar. Neem indien mogelijk familieleden of vrienden in vertrouwen. Meld het bij de lokale autoriteiten als je het slachtoffer bent geworden van seksuele afpersing.

Scams met betrekking tot beleggingen en cryptovaluta

Als je verzoeken krijgt die te mooi lijken om waar te zijn, neem deze dan zorgvuldig in overweging, vooral als ze betrekking hebben op beleggingen en cryptovaluta. Beloften van hoge rendementen en een minimaal risico kunnen betekenen dat je wordt misleid. Pas op voor complexe beleggingsstrategieën en adviseurs zonder vergunning. Raadpleeg ook ons Beleid inzake redelijk gebruik.

Woningscams

Oplichters staan erom bekend dat ze valse huuradvertenties maken en slachtoffers ervan overtuigen om geld over te maken als aanbetaling om de woning te reserveren. Houd er rekening mee dat onroerend goed, inclusief woon- en huurwoningen, niet in aanmerking komt voor onze Aankoopbescherming.

Meer manieren waarop we je kunnen helpen

Als je cookies accepteert, gebruiken we ze om je ervaring te verbeteren en aan je voorkeuren aan te passen. We gebruiken ze ook om onze partners in staat te stellen gepersonaliseerde advertenties van PayPal te laten zien wanneer je andere sites bezoekt. Cookies beheren en meer informatie